Μιλώντας για ένα παιδί ασυμπτωματικό και με ελεύθερο οικογενειακό ιστορικό για καρδιοπάθεια, άρα δηλ. για έναν κλασσικό προληπτικό έλεγχο, η εμπειρία έχει σαφώς δείξει πως ως την πρώτη σχολική ηλικία ενδείκνυται να εξετάζεται. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν παθήσεις που δε δίνουν ευρήματα στην κλινική εξέταση από τον παιδίατρο κι άρα θα διαλάθουν της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Η ολοκληρωμένη καρδιολογική εκτίμηση περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη οικογενειακού ιστορικού για ύπαρξη καρδιοπαθειών και ειδικά σε νεαρές ηλικίες δηλ. περίπου κάτω από 35-40 ετών, λήψη λεπτομερούς ατομικού αναμνηστικού του παιδιού, δηλ. αν πάσχει από κάποια άλλη νοσολογική οντότητα που μπορεί να συσχετίζεται με το καρδιαγγειακό πχ υποθυρεοειδισμός, λεπτομερηκλινικη εξέταση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, Ηλεκτροκαρδιογράφημα κι Υπερηχογράφημα καρδιάς. 

Ειδικά στα παιδιά που συμμετέχουν στα μαθήματα φυσικής αγωγής ή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες συνιστάται ή και είναι υποχρεωτικός ο εξονυχιστικός καρδιολογικός έλεγχος.

Ο προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει τον πλήρη καρδιολογικό έλεγχο που προαναφέρθηκε. Γίνεται πριν τη σαφή και συστηματική ενασχόληση ενός παιδιού με αθλητικές δραστηριότητες κι από εκεί και στο εξής επαναλαμβάνεται αναλόγως το επίπεδο της άθλησης (πρωταθλητισμός) ή τις ενδείξεις, δηλ. αν υπάρχει κάποιο στοιχείο του ιστορικού ή κάποιο εύρημα που απαιτεί τακτικό επανέλεγχο.

Στην Κορυφή